Det er svært at være produktiv på kontoret, hvis du konstant har en masse forskellige ting at forholde dig til. I den moderne verden kræver det meget at opretholde en karriere, et socialt liv og et sundt helbred. De første to dele vil kræve tid og dedikation, men den sidste del – dit helbred – kan du sikre her og nu.

Du kan for eksempel starte med at finde ud af, hvad dit ligevægtstab er. Når du kender dit ligevægtstab, kan du nemlig med ro i maven indtage din daglige kost, uden at bekymre dig om at tage på. Men hvad er ligevægtstab, og hvordan beregner du det? Læs denne korte guide og få alle svarene.

Hvad er ligevægtstab?

Ligevægtstab er en betegnelse for det antal kalorier, du kan indtage, uden at du risikerer at tage på i vægt. Vi har alle et bestemt antal kalorier, vi kan indtage i løbet af en dag, og det varierer fra person til person. Nogle kan indtage mange kalorier, mens andre ikke engang behøver at kigge på en småkage uden at få topmave – det kommer nemlig i høj grad an op dit stofskifte, aktivitetsniveau og køn.

Om du tager på i vægt eller ej handler om simpel matematik; du forbrænder kalorier i løbet af dagen, og du indtager kalorier i løbet af dagen. Hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, vil du helt naturligt tage på i vægt. Men hvis du derimod kender dit ligevægtstab, ved du, hvor mange kalorier du maksimalt må indtage i løbet af en dag.

Sådan beregner du dit ligevægtstab

Du kan heldigvis nemt udregne, hvad dit personlige ligevægtstab er. Du skal ramme den helt rette balance, og det gør du ved at kende til din højde, vægt, alder og aktivitetsniveau. Herefter skal du vælge én af følgende to formularer baseret på dit køn:

  • Mænd: (66,5 + (13,75 * Vægt i kilo) + (5,003 * Højde i cm) – (6,776 * Alder)
  • Kvinder: (655,1 + (9.563 * Vægt i kilo) + (1.850 * Højde i cm) – (4.676 * Alder)

Til sidst skal du gange resultatet med dit aktivitetsniveau, som du bestemmer ud fra følgende kriterier:

  • Stillesiddende: 1,2
  • Lav fysisk aktivitet (1-3 gange i ugen) = 1,4
  • Moderat fysisk aktivitet (3-5 gange i ugen) = 1,55
  • Meget fysisk aktivitet (6-7 gange i ugen) = 1,72
  • Ekstrem fysisk aktivitet (2 gange dagligt) = 1,9

Hvis du anvender formularen korrekt, vil du ende med et bestemt tal, der er dit ligevægtstab i kalorier. Du får med andre ord et helt eksakt antal – for eksempel 2749 kcal – som du kan tilrettelægge din daglige kost ud fra. Hvis dit ligevægtstab for eksempel er 2749 kcal, skal du holde øje med dine kalorier og sikre dig, at antallet holder sig under niveauet.