Uanset om du tager på en lang biltur, flyver tværs over landet eller bare er på vej til arbejde hver dag, er det ikke til at benægte, at transport har en indvirkning på miljøet. Men med nogle få enkle tiltag og lidt planlægning i forvejen kan du sikre dig, at dine rejser er så energieffektive som muligt. Lad os tage et kig på nogle tips til at reducere dit energiforbrug, når du rejser.

Overvej alternative transportformer

Når det er muligt, skal du forsøge at vælge en transportform, der ikke er afhængig af fossile brændstoffer. Det betyder, at du skal bruge busser, tog, cykler og gåture, når det er hensigtsmæssigt. Busser og tog er mere brændstofeffektive end biler, fordi de ikke kræver individuelle chauffører; i stedet kommer deres strøm fra en centraliseret kilde. Cykler er endnu bedre, da de ikke kræver noget brændstof overhovedet! Og selvfølgelig er det helt gratis at gå og kræver intet brændstof overhovedet!

Samkørsel når det er muligt

Samkørsel er en anden god måde at spare energi på, mens du rejser. Ikke alene reducerer det energiforbruget ved at skære ned på antallet af køretøjer, der er i brug, men det reducerer også emissionerne. Hvis du har kolleger eller naboer, der bor tæt nok på dig til at deltage i samkørsel til arbejde eller andre destinationer, kan du overveje at lave en samkørselsordning, hvor chaufførerne skifter, så alle får en fair chance for at køre og høste energibesparende fordele.

Planlæg i forvejen

Hvis du skal rejse i bil og skal spare på benzinen så meget som muligt, er det vigtigt at planlægge i forvejen. Planlæg din rute, inden du kører hjemmefra, så du kan sikre dig, at du ikke farer vild undervejs. Undgå om muligt at køre i myldretidstrafikken, da dette kan forlænge din rejse, hvilket vil betyde et større brændstofforbrug og ikke mindst ekstra stress og frustration! Hvis du kender din destination i forvejen, kan du desuden forsøge at finde parkeringspladser uden for gaden, f.eks. offentlige garager eller parkeringspladser, som kan være billigere end parkering på gaden. 

Det kræver bare lidt forudseenhed og planlægning i forvejen! Ved at overveje alternative transportformer, når det er hensigtsmæssigt, samkørsel med andre, når det er muligt (og sikkert!), og ved at planlægge ruterne på forhånd, når det er nødvendigt – kan rejsende få en behagelig rejse og samtidig minimere deres miljøpåvirkning på samme tid! Så næste gang du skal fra punkt A til punkt B, så husk disse tips til at spare energi på din rejse!  Det endelige resultat? Alle vinder – også Moder Natur!

Læs flere gode råd om grønne rejser på travelgreen.dk