En metaldetektor er et instrument, der registrerer tilstedeværelsen af ​​metal i nærheden. Metaldetektorer er nyttige til at finde metalgenstande som er gemt inde i andre genstande eller metalgenstande begravet under jorden. De består ofte af en håndholdt enhed med en sensor, der kan fejes over jorden eller andre genstande. Hvis sensoren kommer i nærheden af ​​et stykke metal, indikeres dette af en skiftende tone i øretelefoner eller en nål, der bevæger sig på en indikator. Normalt giver metaldetektoren en indikation på afstand, og jo tættere metallet er, jo højere vil tonen i øretelefonen blive eller jo højere vil kanylen gå. 

Den enkleste form for en metaldetektor består af en elektrisk oscillator, der producerer en vekselstrøm, der passerer gennem en spole, der producerer et vekslende magnetfelt. Hvis et stykke elektrisk ledende metal er tæt på spolen, vil der blive induceret hvirvelstrømme i metallet, og dette frembringer et magnetfelt. Hvis en anden spole bruges til at måle magnetfeltet (fungerer som et magnetometer), kan ændringen i magnetfeltet på grund af det metalliske objekt detekteres.

Brugt i industrien siden 1960’erne

Metaldetektorer har være brugt siden 1960’erne, hvor de første industrielle metaldetektorer blev udviklet og brugt i vid udstrækning i industrien. Anvendelsen af metaldetektorer omfatter registrering af landminer, påvisning af våben som knive og kanoner (især inden for lufthavnssikkerhed), geofysisk efterforskning, arkæologi og skattejagt. Metaldetektorer bruges også til at detektere fremmedlegemer i fødevarer og i byggeindustrien til at detektere stålarmeringsjern i beton og rør og ledninger begravet i vægge og gulve.

I dag bruger mange mennesker metaldetektorer til at hygge sig i fritiden, og gå på en skattejagt i skovområder, hvor det er tilladt at benytte metaldetektorer. Ønsker du at købe en metaldetektor til din fritidsaktivitet, så besøg Treasurehunter.dk. Webshoppen har mere end 5 års erfaring med salg og rådgivning af metaldetektorer til private, og står klar til at hjælpe dig med at købe din kvalitets metaldetektor