Her er en kort illustreret historie om dåbstøj gennem årtusinder.

 

Traditionelle antikke dåbskjoler

Traditionelle store hvide blonder, antikke dåbskjoler af den type, vi kender, er relativt nye.

 

AD 100 -200

Barnedåb eller barnedåb startede engang mellem det andet og tredje århundrede e.Kr.

 

Vi ved ikke præcis, hvad de havde på for at blive døbt dengang, men det var meget sandsynligt, at det var svøbt. Svøbning var populært for babyer fra mindst 2600 – 2000 f.Kr. på tværs af kulturer og årtusinder indtil 1790’erne i Storbritannien og videre i andre områder.

 

Svøbebånd blev brugt til at holde babyer tæt pakket ind. De holdt babyer varme, lige lemmede, sikre mod selvforskyldt skade og uden for fare ved at begrænse deres bevægelser.

 

1500-tallet 1500-tallet

Spol 1300 år frem, og vi har faktiske eksempler på svøbebånd, og vi ved, at de helt sikkert blev brugt til ceremonielle begivenheder, herunder barnedåb.

 

Svøbebånd var lange stofstrimler, almindelige, hvis du var fattige, og dekoreret med blonder og broderi, hvis du var velhavende.

 

De få tilbageværende eksempler, vi har, er de fancy dekorerede bands, der tilhørte de rige. Som det ofte er tilfældet, blev det daglige snavsede slidte tøj kasseret, og kun det bedste blev opbevaret.

 

Det ældste overlevende eksempel på et svøbebånd, vi har i Storbritannien, er af italiensk oprindelse og stammer fra 1575 – 1600.

 

1600-tallet

i det 17. århundrede krævede dåbsceremonien, at babyer var fuldstændig nedsænket i helligt vand. Dåbstøjet skulle være relativt nemt at tage af og udskifte. Det valgte tøj var stadig svøbebåndet med tilføjelse af blondeforbindinger og en bæreklud.

 

Blonde dåbssættene blev lagt oven på svøbebåndene og bestod af en motorhjelm, en hagesmæk, en pandeklud, vanter og ærmer. Blonder var meget moderigtigt for voksne, og dets brug udvides til den velklædte baby fra midten af ​​det 17. århundrede. De udstillede dele, ærmer, vanter og motorhjelm var smukt lavet med stor sans for detaljer. Der blev taget mindre hensyn til fremstillingen af ​​de delvist skjulte dele – hagesmækken. Her er et dåbssæt med blondedressing fra anden halvdel af 1600-tallet.

 

I samme periode blev lejeklude brugt som et ydre lag til at svøbe det svøbte spædbarn. Lejeklude var omkring halvanden meter i kvadrat og var typisk lavet af fine fyldige stoffer som satin, silke, fløjl – og pyntet med broderi og blonder ved hjælp af dyre metalliske tråde. De kom i mange farver.

 

I udlandet kaldes dåbskjoler for doopjurkjes i Holland, kastemekko i Finland, dåpskjoler i Norge, robes de baptême i Frankrig, christening gowns i USA og taufkleider i Tyskland.