I løbet af dine rejser i Danmark kan det ske, at du falder over et stykke rav. Rejsen kan til tider være lang og besværlig, men ikke uden belønning! For at gøre processen lettere for dig har vi sammensat dette startsæt med alle de redskaber, du har brug for til at finde vej gennem Danmarks barske terræn og få rav af høj kvalitet med hjem. Men før vi går i gang med at fortælle, hvad der er i vores kit, skal vi tale om, hvordan du bruger det effektivt.

Hvad er rav?

Rav er en organisk ædelsten, hvilket betyder, at den er dannet af planteliv

Der findes mange forskellige typer af fossiler i rav, så du kan spørge eksperter om dit fund, når du har fået det med hjem! De to mest almindelige former, der kan ses gennem den klare krop af rav, er insekter og planter. Insekter er de mest almindelige, men der er også blevet fundet andre væsner med tiden!

Redskaber, der kan hjælpe med at finde rav

En ravlygte er et simpelt redskab, som kan bruges til at lyse sig vej gennem særligt mørke områder i Danmark. Det skarpe lys, der udsendes fra dette lille apparat, vil hjælpe dig med at opdage interessante stykker rav eller fossiler, der er gemt i klippespalter og træbark. Der findes forskellige typer af ravlygter, nogen lyser i større omfang end andre. Husk at tilkøbe ravbriller, når du bruger en ravlygte, da lygtens UV-stråler kan gå ind og skade dine øjnes struktur. Så de skal beskyttes!

En ravkese er en mere avanceret form for si, som du finder i dit køkken. En ravkese er et genialt værktøj til at finde rav i vandet, men også i sand og i skovbunden. Den kan indfange en masse små, som store ting i sit net, hvor man så kan sortere, og forhåbentlig finde ægte rav.

Hvis du gerne vil have flere redskaber til at hjælpe dig, kan du også købe et ravlygte start-up sæt, hvor du både får en god ravlygte, en ravkese, briller, samt et opladekabel. Et sæt, hvor du er helt klar til at gå på ravjagt.

Sådan tjekker du, om det er ægte rav

Rav kan forveksles med mange ting, både sten og plastikstykker. Derfor er det godt at undersøge hjemmefra, hvordan man kan tjekke, om man har fundet ægte rav. Der er flere metoder.

Først og fremmest, kan man slå dit stykke rav mod en hård overflade, hvis lyden er anderledes, end hvis du gør det med en almindelig sten, så er der sandsynlighed for, at det kan være rav. Du kan også prøve at vurdere letheden i ravstykket. Rav er nemlig temmeligt let, fremfor en tilsvarende sten.

Du kan også prøve at opvarme ravstykket med en lighter. Her skal du lægge mærke til lugten. Hvis der pludselig dufter af gran og skov, så er det med højst sandsynlighed ægte rav, du har fundet.

En sidste mulighed er, at man kan kan tage en kop vand, og putte lidt salt i. Hvis stykket synker til bunds, så er det ikke rav, men hvis det derimod flyder i overfladen, så er det højst sandsynligt ægte rav.