Mad

Chili kommer i mange varianter, der variere i form og farve fra grønne og sorte til orange, røde og lilla. Og de variere ikke mindst i styrke. Den milde scala af chilierne er ikke stærkere end de bare giver en svag prikken på tungen og læberne. Hvorimod de stærkeste varianter af chili skal håndteres med største omhu, hvis man ikke ønsker en uhensigtet smertefuld oplevelse. Faktisk er man nødt til at bruge gummihandsker, når man håndtere dem, for at undgå uheld. 

Den stærkeste chili i verden har de seneste 5 år været The Carolina Reaper i følge Guinness Rekordborg. Den har et par konkurrenter der kommer tæt på, men indtil videre er den ubesejret med sine 1.5 millioner SHU. Så hvis du synes en Jalapeno er stærk med sine 5000 SHU, så skal du nok gå langt udenom The Carolina Reaper  

Vidste du at du godt kan gro chili i vindueskarmen?

Du kan sagten gro dine egne chili, hvis du har en sydvendt vindueskarm. Det er rigtig hyggeligt at følge chiliplanten gro fra en lille grøn stikling. til en frodig grøn plante med chili i smukke farver. Og så er det jo dejligt at være selvforsynende med chili til madlavningen. Chiliplanten er let at dyrke – man skal bare sørge for at holde den fra den mest brændende sol om sommeren, og sørge for at stille den køligt om vinteren, hvis man ønsker, den skal overvintre og blive endnu større næste år.

Hvilke chilifrø skal jeg vælge?

Når du skal vælge frø, så skal du tænke på, hvad du vil bruge dine chilier til. Hvis du ønsker chili til madlavningen, så skal du vælge frø af en plante, der giver mildere chilier, der så til gengæld afgiver mere smag når de bliver tilberedt. Uden at gøre retten for stærk. Hvis du til gengæld gerne vil dyrke chilier for at dyste med vennerne om, hvem der kan spise de stærkeste chili – eller er du bare er virkelig virkelig glad for ekstrem stærk chili. Jamen så er det selvfølgelig frø til stærke chili du skal vælge.

Hvordan sår jeg chilifrø?

Du kan så chilifrø hele året rundt. når det er en plante, der skal opholde sig indendørs. Hvis du tiltænker, at din plante skal ende med at stå udendørs, så er det mest optimale plantetidspunkt fra først i februar til først i april.

Du behøver ikke investere i dyre såbakker. Alternativt  kan du sagtens bruge æggebakker eller flødebolle bakker. Sørg for at prikke små huller i bunden af bakkerne, så stiklingerne kan trække vand.

Fyld potterne med så- og priklejord og sørg for at gennemfugte jorden, inden du lægger dit frø ned. Frøet skal kun dækkes af et ganske tyndt lag jord.

Det vigtigste er nu, at holde jorden fugtig, så frøet og den spæde plante ikke tørre ud. Dette kan gøres med en vandforstøver, men det er også en god ide, at vande nedefra. Det kan let gøres ved at sætte din plantebakke ned i en større bakke med vand, og lade den suge et par timer.

Hvor længe er chili frø om at spire

For at spire så skal chilifrøet stå i en rumtemperatur på  22-25 grader, og de allerstærkeste chilier skal have op over 30 grader for at spire. Det kan derfor være nødvendigt at sætte dem på en radiator i spiringsperioden – da kolde Danmark jo sjældent opfylder temperaturkravene.

Det er en god ide, at sætte et stykke husholdningsfilm over bakken for at holde på fugtigheden.

Der går et sted mellem 10 og 30 dage, før dit chilifrø spirer. Men så snart det er spiret, så kan du tage husholdningsfilmen af og sætte planterne over i vindueskarmen.

Når planten har 5 til 6 blade, så er det tid til at plante den over i sin egen lille potte.

Fra lille plante til stor plante.

Chiliplanten er let at holde. Plant den lille chiliplante over i en stor blivende potte midt i maj, og fryd dig over den hver dag i vindueskarmen. Chiliplanten skal vandes regelmæssigt og hvis det er en voldsom varm sommer – så flyt den til en køligere vindueskarm.

Kan chiliplanten overleve om vinteren

Hvis du sørger for at passe din chiliplante, så kan den sagtens overleve om vinteren. Når den sidste chili er høstet hen på efteråret, så er det på tide at forberede chiliplanten på vinteren. Din chiliplante kan nemlig godt overvintre og vokse sig endnu større næste år. Der er dog et par forholdsregler du skal følge. 

Chiliplante

Sørg for at planten står i en potte, der er stor nok. Det skal mindst være en 5 L potte. Dernæst skal du finde det sted i huset, hvor der er lysest, og hvor temperaturen samtidig ikke kommer over 10 grader. planten må selvfølgelig på intet tidspunkt få frost. Du må heller ikke klippe planten ned før til foråret – heller ikke selvom den ser lidt tarvelig ud. 

De almindelige mildere spise og mad chiliplanter er dem, der er lettest at få til at overvintre. Her hos Netcetera.dk har vi selv et flot eksemplar stående i pauserummet.

Hvad kan jeg bruge mine chili til

Hvis der kommer godt gang i din plante, så kan du godt lige pludselig stå med rigtig mange modne chili, som du måske ikke lige ved, hvad du skal bruge til.  

Netcetera.dk har lavet en liste med gode chiliforslag:

  • Madlavning. F.eks en god omgang chili con carne
  • Mild eller stærk chili olie
  • Syltede chilier evt med friskost
  • Chili pasta
  • Tørrede chili – også flotte som dekoration
  • Chili snaps
  • Chili pesto
  • Henkogte chili

Du kan i videoen herunder se hvor galt det kan gå når man spiser den

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *