Det er en meget hård og prøvende tid, når familien rammes af et dødsfald. Sorgen fylder meget, men alligevel vil der være praktiske opgaver at tage hånd om, fordi der skal arrangeres en begravelse for den nyligt afdøde.

Netop fordi det er en presset tid og man ikke kan eller har overskud til at sætte sig ind i nye områder, vælger mange at gøre brug af en bedemand, som kan hjælpe familien.

Vores egen bedemand i Herning fortæller, at det er helt almindelig praksis at kontakte en professionel hjælp, når man står og skal planlægge begravelsen. Og det er der mange gode grunde til.

Få hjælp hele vejen rundt om højtideligheden

Når højtideligheden skal planlægges, er der mange detaljer, der skal holdes styr på. Derfor starter forløbet med en bedemand da typisk også med, at bedemanden besøger familien – eller familien besøger bedemanden i dennes forretning. Mange vælger dog at invitere bedemanden hjem, da de hjemlige trygge rammer er rare at sidde i, når man skal igennem en dialog omkring noget, der gør ondt at tale om.

Bedemanden er heldigvis god til at møde op og forklare familien, hvad de står over for. Det er med til at sikre både forståelse og klarhed omkring, hvad familien skal stå for og hvad bedemanden kan hjælpe med. F.eks. er det jo familien, som taler med præsten om den forestående ceremoni, hvor præsten skal være i stand til at holde tale, notere de salmer familien ønsker osv. Ligeledes skal der koordineres med kirkekontoret, så der kommer et gravsted i stand.

Omvendt er der også nogle ting, der kan være rart at have bedemanden inde over. Det kan f.eks. være i forbindelse med at fremskaffe dødsattesten, bestiller urne eller kiste, sørge for at blomster og kranse flyttes, koordinere med stenhugger, lave dødsannoncens udkast og meget mere.

Netop fordi bedemanden er der til at hjælpe med disse ting, bliver der bedre rum til, at familien kan fokusere på at skabe en smuk begravelsesceremoni. Og der betyder alt, når der skal siges farvel.