Dyrker du en sportsgren, der er anaerob? Vil du gerne gøre din krop i stand til at yde den lille smule ekstra, der adskiller de bedste fra de gode? Så bør du helt klart overveje at bruge kreatin.

Det er nemlig et kosttilskud, der er i stand til at give din krop fornyet energi, når den er under pres af anaerob træning. Læs endelig videre, hvis du vil vide mere om, hvordan kosttilskuddet virker.

Sådan fungerer kreatin i din krop

Det er vigtigt at understrege, at du kun kan drage fordel af kosttilskuddet, hvis du dyrker en anaerob sportsgren, der er både kortvarig og kraftfuld. Hvis du i stedet dyrker eksempelvis maratonløb, vil du ikke have nogen fordel af kosttilskuddet. Grunden til dette skal findes i, hvordan stoffet opererer i din krop.

Hvis du dyrker en sportsgren, der er anaerob, vil din krop anvende sit ATP-CP-energisystem.

Her er ATP en både organisk og kemisk forbindelse, der her tre fosfatgrupper siddende på sig. Mellem disse fosfatgrupper er der bindinger, som er fulde af energi. Når en eller flere af fosfatgrupperne bliver spaltet fra, vil der blive frigivet en større mængde af energi. Denne energi kan din krop anvende, når den laver muskelkontraktioner.

Sådan virker kreatin som kosttilskud

Hvis du indtager kosttilskuddet, vil din krop lagre stoffet som kreatinfosfat. Det betyder derfor også, at når det førnævnte ATP-molekyle får fraspaltet en fosfatgruppe, kan kreatinfosfat træde i stedet. Når dette sker, vil ATP-molekylet blive genopladet, populært sagt.

Genopladningen betyder, at du som sportsudøver vil kunne træne en smule længere. Ofte vil det resultere i, at du kan tage 1-2 gentagelser mere, når din krop er allermest presset.

Det er netop disse gentagelser, der har evnen til at presse din krop helt ud. Derfor er disse gentagelser også essentielle for dig, der gerne vil være enten større eller stærkere.

Hvis du derfor gerne vil give dig selv de bedste betingelser, når du træner anaerob, kan du med fordel indtage kreatinpulver.

Derfor kan du ikke spise dig til en præstationsfremmende effekt

Måske overvejer du lige nu, hvorvidt du kan spise dig til samme effekt, som kosttilskuddet har. Det vil blive en ret svær mission for dig.

Stoffet findes godt nok i flere fødevarer, men her er koncentrationen så lav, at du ikke kan opnå en præstationsfremmende effekt. Derfor er du nødt til at indtage stoffet som kosttilskud, hvis du gerne vil forbedre din præstation.

Din krop er dog mere end vant til kreatin. Det findes nemlig forskellige steder i din krop. Navnlig findes stoffet i dine muskelceller, hvor det er klar til at hjælpe din krop med anaerobt muskelarbejde.

Er der kendte bivirkninger ved kreatin?

Som de fleste andre kosttilskud, har kreatin heller ikke sluppet for sine ture gennem mediemøllen. Hvis du derfor har hørt, at kosttilskuddet skulle have mange bivirkninger, kan du roligt slappe af. Der er nemlig ingen videnskabelige beviser for, at det skulle være tilfældet.