Det er ikke kun vigtigt for dine tænder at opretholde en god mundhygiejne – det er også afgørende for dit generelle helbred. Dårlig mundhygiejne er blevet sat i forbindelse med en række sundhedsproblemer, såsom hjertesygdomme, slagtilfælde og endda diabetes. Derfor er det så vigtigt at følge nogle enkle råd for at holde dine tænder og dit tandkød sundt. I denne artikel vil vi komme ind på 11 nemme måder, hvorpå du kan forbedre dine mundhygiejnevaner og holde dit smil i bedste stand.

Tip nr. 01: Børst dine tænder mindst to gange om dagen

Den mest grundlæggende måde at opretholde en god mundhygiejne på er at børste tænderne regelmæssigt. Tandlæger anbefaler, at du børster dine tænder mindst to gange om dagen – en gang om morgenen og en gang før sengetid. Tandbørstning fjerner plak og bakterier fra dine tænder og dit tandkød, hvilket ellers kan føre til tandkødssygdomme og andre tandproblemer, hvis det ikke bliver kontrolleret.

Tip nr. 02: Brug en tandbørste, der passer til dig

Ikke alle tandbørster er lige gode. Når du vælger en tandbørste, skal du sørge for at vælge en, der passer til dine individuelle behov. Hvis du f.eks. har følsomme tænder, skal du vælge en tandbørste med bløde børster. Hvis du har problemer med at nå alle dine tænder, skal du vælge en tandbørste med et langt skaft.

Tip 03: Børst i mindst to minutter

Når du børster dine tænder, skal du sørge for at børste i mindst to minutter. Det sikrer, at al plak og alle bakterier fjernes fra dine tænder og dit tandkød. Det kan være nødvendigt at børste i længere tid, hvis du har mange tandproblemer.

Tip 04: Brug regelmæssigt tandtråd

Tandtråd er en anden vigtig måde at holde dine tænder og dit tandkød sundt på. Tandtråd fjerner plak og bakterier fra mellem dine tænder, hvor en tandbørste ikke kan nå. Tandlæger anbefaler, at du bruger tandtråd en gang om dagen – helst før sengetid.

Tip 05: Brug mundskyl

Mundskyl er en anden god måde at fjerne plak og bakterier fra din mund. Det er også godt til at friske din ånde op. Når du vælger mundskyl, skal du sørge for at vælge en, der passer til dine individuelle behov. Hvis du vil have inspiration så brug CBD mundskyl efter tandbørstning.

Tip 06: Undgå sukkerholdige drikkevarer

Sukkerholdige drikkevarer er dårlige for dine tænder og kan forårsage huller. Hvis du drikker sukkerholdige drikkevarer, skal du sørge for at børste dine tænder bagefter for at fjerne sukkeret fra dine tænder.

Tip 07: Lad være med at ryge

Rygning er dårligt for dit helbred og kan også skade dine tænder og dit tandkød. Rygning kan føre til tandkødssygdomme og andre tandproblemer. Hvis du ryger, skal du forsøge at holde op så hurtigt som muligt.

Tip 08: Spis en sund kost

En sund kost er vigtig for dit generelle helbred og velbefindende. Det er også vigtigt for din mundhygiejne. At spise masser af frugt og grøntsager hjælper med at holde dine tænder og dit tandkød sundt ved at tilføre dem vigtige næringsstoffer.

Tip 09: Undgå syreholdige fødevarer

Syreholdige fødevarer kan skade dine tænder og dit tandkød. Hvis du spiser for mange sure fødevarer, kan du ende med tandproblemer som f.eks. karies eller tandkødssygdomme. Prøv at begrænse mængden af syreholdige fødevarer, du spiser hver dag – dette inkluderer også frugt.

Tip 11: Gå regelmæssigt til tandlæge

En af de bedste måder at bevare en god mundhygiejne på er at gå regelmæssigt til tandlæge. Tandlæger kan opdage tidlige tegn på tandproblemer og hjælpe med at forhindre, at de udvikler sig til mere alvorlige problemer. Det er vigtigt at gå til kontrol hos din tandlæge mindst en gang om året.