Du kender sikkert godt eBoks, og sandsynligheden er ligeledes stor for at du også bruger den smarte digitale platform i din hverdag. Platformen er en slags digital postkasse, hvor offentlige myndigheder og private virksomheder kan sende breve til dig. Her kan du altså få alle de breve, du tidligere fik i din fysiske postkasse. Det praktiske er, at du altid har din eBoks lige ved hånden ligesom der bruges langt færre ressourcer på at sende breve ud til borgerne.

Skal man have en eBoks?

Nej, der er ikke krav om at du skal have eBoks, men siden 2014 har det været obligatorisk for alle borgere over 15 år at kunne modtage digital post fra det offentlig. Det kan man så enten vælge at gøre gennem eBoks eller gennem Borger.dk.

Hvad er forskellen på eBoks og Borger.dk?

Borger.dk er det offentliges egen platform, og her kan du altså udelukkende korrespondere med offentlige myndigheder som f.eks. læge, sygehus, rådhus mm. mens eBoks er en privat virksomhed som ejes af Nets og PostNord. Det betyder, at du også kan give private virksomheder lov til at sende breve til dig i eBoks, ligesom du kan knytte en række andre kommercielle services op på din eBoks gennem eBoks Plus.

Er der problemer med eBoks?

Der kan naturligvis opstå problemer med eBoks, men heldigvis løses de fleste it-problemer med platformen ganske hurtigt. Du kan altid se de seneste driftsopdateringer på eBoks’ hjemmeside.

Hvor mange personer bruger eBoks?

eBoks er utrolig populær og har mere end fem millioner brugere i Danmark. Platformen har dog også brugere udenfor Danmark, og når på globalt plan op på mere end 16 millioner brugere. Undersøgelser viser, at de fleste danskere foretrækker at bruge eBoks frem for Borger.dk idet 95 procent af de borgere, der er tilmeldt digital post, vælger eBoks (enten via app eller web) mens blot 5 procent sværger til Borger.dk.

Er det muligt at fravælge eBoks?

Det er et krav, at du kan modtage digital post, men du kan sagens vælge at benytte Borger.dk frem for eBoks. Har du ikke mulighed for at modtage digital post f.eks. på grund af sygdom mv. er det muligt at blive fritaget for dette krav. I dette tilfælde vil du modtage breve fra det offentlige som almindelig papirpost. Det kræver godkendelse og en særlig grund at blive fritaget for kravet om digital post.

Hvad er eBoks Plus?

Har du også lagt mærke til, at der er noget der hedder eBoks Plus? Plus-funktionen er en tilføjelse til den nyeste version af eBoks-app’en, som er krydret med en række ekstra funktioner. Her kan du f.eks. oprette dit eget kartotek og holde styr på vigtige dokumenter, kvitteringer, beviser og attester. Du kan også – hvis du tilmelder dig ordningen – se varmeregninger, forsikringspolicer og meget mere. Funktionen hjælper dig altså til at samle alle vigtige informationer ét sted.